Elämyspedagogiikka
Elämyspedagogiikka tarkoittaa ihmisen kasvun ja oppimisen mahdollistamista sellaisten elämysten kautta, jotka koskettavat ihmistä kokonaisvaltaisesti. Elämyspedagogiikka perustuu ihmiskäsitykseen, jonka mukaan jokaisessa ihmisessä on jotain hyvää, jota kehittämällä saadaan aikaan henkistä kasvua.

Tässä ja nyt
Elämyspedagogiikan keskiössä on tässä ja nyt hetkessä eläminen, oppijoiden kunnioittava kohtaaminen ja arvojen arvostaminen. Arvojen arvostaminen on omien arvojen tiedostamista, niiden perusteiden ja sisältöjen tuntemista ja pyrkimystä toisten arvojen ymmärtämiseen ja kunnioittamiseen.
Elämyspedagogisessa toiminnassa yksilöille pyritään tarjoamaan haasteita, joiden kohtaamisen ja voittamisen avulla hänellä on mahdollisuus oppia ja kehittyä. Kokemuksellisuus ja kokonaisvaltaisuus kulkevat elämyspedagogiikassa käsi kädessä. Suomalaisessa elämyspedagogisessa toiminnassa on usein luonto mutta elämyksiä voivat tarjota myös taiteeseen ja draamaan liittyvät elementit. Pienet ja isot seikkailut, ryhmätehtävät ja luonnossa tarvittavien taitojen opettelu ovat kuitenkin vain kasvatuksen ja oppimisen välineitä, ei koskaan itsetarkoitus.
Elämyspedagoginen, haasteellinen toiminta antaa mahdollisuuksia yksilöille ja ryhmille huomata ja arvioida toimintatapojaan erilaisissa tilanteissa. Vaikka toiminnassa korostetaan nimenomaan henkilökohtaisia kasvuprosesseja, merkityksellistä on myös se, että oppimista tapahtuu vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa elämyksiä ja haasteita kohdatessa. Ryhmä on yksilölle peili, jonka kautta hän saa palautetta itsestään ja toiminnastaan ja palautekeskustelujen avulla opittu pyritään siirtämään osallistujien arkeen.

Pää
Toiminta vaatii yksilöä käyttämään kognitiivisia taitojaan
Sydän
Toiminta synnyttää tunteita ja kokemuksia sekä koskettaa arvoja
Käsi
Toiminta vaatii kehon ja fyysisyyden käyttämistä
Elämyspedagogisen toiminnan kolme keskeistä käsitettä ovat pää, sydän ja käsi. Nämä kolme osa-aluetta luovat elämyspedagogisen toiminnan perustan

Elämyspedagogisessa toiminnassa vahvistuvat
Itsetuntemus, minäpystyvyys, oman potentiaalin havaitseminen, myötätunto, resilienssi, vuorovaikutus -ja kommunikaatiotaidot, ryhmässä toimimisen taidot.
Päätöksentekokyky, ongelmanratkaisukyky, vastuunotto, luovuus, uteliaisuus, sopeutumiskyky, pitkäjänteisyys, arjen -ja elämänhallintaidot.
Luonnossa toimimisen/erätaidot ja erilaiset lajitaidot