top of page

Historia

Tarinamme alkaa kahdesta koulutuksen pioneerista: Marina Ewaldista ja Kurt Hahnista. Sekä Ewald että Hahn, jotka aloittivat lapsuuden ystävinä ja pysyivät yhteydessä koko uransa ajan, olivat uuden, sosiologisiin periaatteisiin suuntautuneen kasvatusfilosofian kannattajia. Tätä konseptia kehitettiin vuosikymmeniä ja se sai alkunsa Ewaldin vuonna 1925 johtamasta tutkimusmatkasta.

Ewald ja Hahn loivat yhdessä uusia tapoja edistää osallistujien kehitystä kokemuksellisen oppimisen ja tiimiyhteistyön avulla. Vuonna 1925 Ewald ja toinen opettaja veivät 20 oppilasta neljän viikon mittaiselle tutkimusmatkalle Suomeen. Idea tutkimusmatkalle tuli Ewaldilta – hän oli johtaja ja ainoa nainen matkalla, joka oli pitkä ja vaarallinen. Se sisälsi matkustamisen höyrylaivalla Suomeen ja sieltä ostettaessa yhteen sidottavia veneitä (proomuja). Matka alkoi Saimaalla ja sisälsi maamatkan kuorma-autolla, jonka jälkeen veneet laitettiin takaisin veteen Päijänteellä ja purjehdittiin etelään kohti Lahtea. Seurue leiriytyi syrjäisille saarille ja eläytyi osittain ampumalla ja kalastamalla. Ewald oli tehokkaasti organisoinut Outward Bound -retkeilyn edellytykset.

Kun sota syttyi Euroopassa vuonna 1939, Lawrence Holt – suuren kauppalaivayhtiön kumppani – totesi, että vääränlainen koulutus oli syy monien merimiesten tarpeettomiin kuolemiin Atlantin taistelussa. "Uskoisin mieluummin", hän sanoi Hahnille, "pelastusveneen laskemisen Keski-Atlantilla purjehtimaan koulutetulle kahdeksankymppiselle kuin nuorelle meriteknikolle, joka on koulutettu nykyaikaisella tavalla, mutta joka ei ole koskaan tuntenut suolavettä kasvoillaan."

 

Hahn ymmärsi, että nuoruus tai kokemus eivät antaneet merimiehille pätevyyttä; se oli jaettu kokemus haastavien olosuhteiden voittamisesta. Hahn ehdotti uudenlaisen koulun perustamista Walesin Aberdovey:viin kuukauden mittaista kurssia, joka edistäisi "fyysistä kuntoa, yritteliäisyyttä, sitkeyttä ja myötätuntoa brittiläisten nuorten keskuudessa". He suostuivat nimeämään tämän koulun Outward Bound.

Aberdoveyn koulutus oli “less training for the sea than through the sea.” Ulkoluokkahuone, meri, vuoret, metsät ja aavikko tarjoavat koulutusta, jota mikään instituutti tai yliopisto ei voi tarjota. Nämä maisemat yhdessä Outward Bound -periaatteiden kanssa opettavat selviytymiseen tarvittavia teknisiä taitoja, mutta opettavat myös elämän kannalta tarpeellisia taitoja. 

20250311_091544.jpg
REPOVESI-02.jpg

Hahn näki aikansa yhteiskunnallisen tilan sairaana ja kyvyttömänä tukemaan nuorten positiivista kehitystä. Hän näki sivilisaatiossa etenkin nuorisoon vaikuttavia sosiaalisia sairauksia, joita olivat:

  • liikkumisen liika helpottuminen,

  • aloitteisuuden ja yritteliäisyyden väheneminen katsojan roolin omaksumisen takia,

  • muistin ja mielikuvituksen heikkeneminen, koska kaikki tarjottiin valmiina,

  • käden taitojen unohtuminen,

  • itsekurin rappeutuminen liiallisten virikkeiden ja ärsykkeiden vuoksi sekä

  • säälin ja myötätunnon heikentyminen ainaisen kiireen ja tehokkuusajattelun myötä.

Hahn uskoi, että kasvatuksen tulisi herättää elämännälkää. Hahn toivotti tervetulleeksi voimakkaat tunne-elämykset, kuten hämmennyksen, pelon ja voitonhuuman. Kokemuksen tuli olla ladattu yhdessä tekemisen ja löytämisen ilolla. Hahnin tavoitteena ei ollut kasvattaa yhteiskuntaan sopeutuvia yksilöitä, vaan vastuunkantajia, jotka ovat valmiita muuttamaan yhteiskunnan epäkohtia.Hahn puhui ihmisten ja yksilön vapauden puolesta ja uskoi yksilön vapauteen, mutta piti tärkeänä nuorten kasvattamista kokemuksen kautta huomaamaan sosiaalisten siteiden tärkeyttä yksilön vapauden säilyttämiseksi. Toisen maailmansodan aikaan Hahn karkoitettiin kotimaastaan ja hän muutti Englantiin.  Vuonna 1940 Hahn tapasi Jim Hoganin, nuoren historianopettajan, joka oli kiinnostunut nuorisotyöstä ja josta myöhemmin tuli ensimmäisen Outward Bound -koulun johtaja. Hahn ja Hogan löysivät  sopivan paikanAberdoveystä, Walesistä, johon he perustivat ensimmäisen Outward Bound koulun vuonna 1946. Nykyisin Outward Bound toiminta on levinnyt kaikkiin maanosiin ja yli 35 maahan.

20250311_091630.jpg

Suomessa

Outward Bound Finland ry. perustettiin vuonna 1994 Nurmeksessa. Vuonna 1995 juhlittiin toimiston avajaisia. 

Vuodesta 2001 OBF on ollut Outward Bound International:in täysjäsen. Hieman tämän jälkeen toimistomme ja varastomme muutti Lahteen, jossa ne sijaitsevat edelleen. 

Olemme Opetus -ja kulttuuriministeriön nimeämä nuorisotyön palvelujärjestö, jonka tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten osaamista sekä nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia edistämällä seikkailu -ja elämyspedagogiikan käyttöä kasvatus -ja ohjausalalla.

Tarkemmin historiastamme pääset kuulemaan alla olevasta videosta "Ilkka Mäkelä OBF:n juurilla".

bottom of page